Twitter

Gazpromin nesteytetyn maakaasun vientimonopoli murtumassa

Gazprom menettänee asteittain monopoliasemansa nesteytetyn maakaasun viejänä. Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak ilmoitti eilen ministeriön käsittelevän vuoden loppuun mennessä Novatek-yhtiön asiaa koskevan ehdotuksen.

Asia on käsiteltävänä niin ikään talouskehitysministeriössä ja valtiovarainministeriössä sekä kaasumarkkinoiden merkittävimmissä toimijaorganisaatioissa. Novatekissa katsotaan, että vientimonopolista luopuminen olisi hyödyksi koko kaasualalle.

Novatekin osakas ja hallituksen puheenjohtaja Leonid Mihelson kävi maanantaina tapaamassa presidentti Vladimir Putinia. Tuolloin tiedotettiin ainoastaan presidentin määränneen Novatekin lähiaikoina työstämään yhdessä Gazprom Eksportin kanssa esisopimuksia nesteytetyn maakaasun toimituksista. Myöhemmin presidentin tiedottaja Dmitri Peskov vahvisti, että presidentti on lähettänyt Novatekin marraskuussa tekemän ehdotuksen monopolin poistamisesta lausuntakierrokselle.

Gazpromilla on ollut kaasuvientimonopoli vuodesta 2006. Venäjällä toimii tällä hetkellä ainoastaan yksi jo ennen monopolilakia nesteytettyä maakaasua valmistanut tehdas, Sahalin-2, joka on Gazpromin valvonnassa. Gazpromin uudet tehdashankkeet ovat lykkääntyneet, mutta Novatekin Jamal SPG -hanke ja Alltek-ryhmän Petshora SPG -hanke ovat valmistumassa lähivuosina, ensinmainittu 2016 (15 miljoonaa tonnia vuodessa) ja viimemainittu 2018 (8 miljoonaa tonnia vuodessa).

Agentuurisopimukset Gazpromin kanssa ovat mahdollisia, mutta tehtaiden rakentaminen on kallista, eivätkä pankit halua myöntää lainoja pelkän agentin statuksen omaaville kaasuviejille, kirjoittaa Vedomosti. Novatekin osakas Gennadi Timtshenko valitti jokin aika sitten Forbesin haastattelussa myös toisesta ongelmasta: Novatek solmi agenttisopimuksen Jamalin tuotannosta Gazpromin kanssa jo 2010, mutta yhtään sopimusta eikä minkäänlaisia lupauksia ole sen jälkeen kuulunut.

Tuoreimmat 20

Salasana hukassa?