Twitter

Federaation neuvoston muodostustapa uudistuu

Venäjän parlamentin alahuone, Valtakunnanduuma, on hyväksynyt ylähuoneen eli Federaation neuvoston uuden muodostustavan. Kutakin aluetta edustaa Federaation neuvostossa kaksi henkilöä, joista toinen on alueen lainsäädäntövallan ja toinen toimeenpanovallan edustaja.

Lainsäädäntövallan ehdolle asettamaksi senaattoriksi voi vastaisuudessa tulla ainoastaan alueellisen lainsäädäntövallan elimen vaaleissa valittu edustaja. Toimeenpanovallan edustajat taas valitaan jatkossa kuvernöörinvaalien yhteydessä. Kutakin kuvernööriehdokasta kohden valittavana on kolme senaattoritarjokasta, joista voittanut kuvernööri valitsee senaattorin. Kaikkien näiden kieltäytyessä kuvernööri voi nimetä Federaation neuvoston senaattoriksi kenet tahansa alueensa lakiasäätävän kokouksen edustajista.

Uusi muodostustapa vie kuvernööriltä mahdollisuuden kotiuttaa senaattori. Tätä on erityisesti vaatinut Federaation neuvoston puhemies Valentina Matvijenko. Muodostustavan muutoslaki hyväksyttiin presidentti Vladimir Putinin aloitteesta. Hänen mielestään muutokset vievät parlamentin ylähuonetta demokraattisempaan suuntaan. RIA Novostin uutisen välitti Lenta.ru.

Salasana hukassa?