Twitter

Politiikantutkijat analysoivat paikallisvaalitulokset

Vaalipäivän väärinkäytökset eivät esittäneet merkittävää roolia 14.10. pidettyjen alue- ja paikallisvaalien tuloksen muotoutumisessa. Tulokseen vaikuttivat enemmänkin puskuriehdokkaat ja kilpailun puute, mainitaan Talouskorkeakoulun ja Poliittisen teknologian keskuksen vaalianalyyseissa, kertoo Nezavisimaja Gazeta. Kansalaisyhteiskunnan kehityssäätiössä ollaan vaalituloksesta hieman eri mieltä.

Kahden ensinmainitun tahon asiantuntijat toteavat Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen menettävän merkitystään ja Liberaalidemokraattien muuttuvan lopullisesti Yhtenäisen Venäjän satelliittipuolueeksi. Järjestäytynyt ja järjestäytymätön oppositio eivät kyenneet esiintymään yhtenäisenä rintamana, vaalivoittaja Yhtenäistä Venäjää taas odottaa selvitysten mukaan hajaannus.

Selvityksissä luonnehditaan vaalien peruspiirteeksi pseudomonipuoluejärjestelmää ja kiinnitetään huomiota siihen, että Oikeudenmukainen Venäjä menestyi ainoastaan kahdella alueella, Tverissä ja Jaroslavlissa, missä sitä käytettiin oppositiovoimilta ääniä vievänä puskurina.

Talouskorkeakoulun aluepolitiikan tutkimuslaboratorion tutkijat nimesivät vaalit elektoraalisen autoritaarisuuden ilmentymäksi. Kansalaisyhteiskunnan kehityssäätiön puheenjohtaja Konstantin Kostin taas esitti vallanpitäjille myönteisemmän arvion vaaleista. Kuvernöörinvaaleissa keskimäärin 46 % ja edustuselinten vaaleissa 43 % tasolle jääneen äänestysprosentin Kostin katsoo olevan aivan kelvollinen.

– Selvähän se, että yksittäisillä paikkakunnilla jäätiin tätä alhaisempiin lukuihin, sanoo Kostin.

Salasana hukassa?