Twitter

Uusi ukaasi suojelee strategisia yhtiöitä vieraiden valtioiden toimilta

Presidentti Vladimir Putinin eilen allekirjoittama määräys vahvistaa juridisesti Venäjän APEC-maiden huippukokouksessa ottaman Euroopan maiden vastaisen linjauksen, kirjoittaa Kommersant-lehti. Määräys on nimeltään ”Toimista, joilla turvataan Venäjän edut Venäjän kansainvälistaloudellisten juridisten henkilöiden toiminnan yhteydessä”, ja siinä kielletään strategisiksi määriteltyjä yhtiöitä toteuttamasta ulkomaisten valtionelinten määräyksiä ilman Venäjän hallintoelinten lupaa.

Määräyksen on tarkoitus suojata Gazpromia EU:n komission selvitystoimilta, mutta se lisää merkittävästi muiden strategisten yhtiöiden toiminnan riskejä ja voi tuottaa niille huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä, arvioi lehti.

Kiireellä valmisteltu ja järjestysnumeroa vailla julkistettu määräys rajoittaa osakeyhtiöiden oikeutta toteuttaa ulkomaisten valtionelinten määräyksiä kolmessa suhteessa: yhtiöiden toimintaa koskevan tiedon luovutuksessa (arvopaperitietoja lukuunottamatta), kauppasopimusten muuttamisessa sekä yhtiöiden osuuksien, toimintaoikeuksien tai omaisuuden myynnissä. Strategisiksi vuonna 2004 annetulla asetuksella määritellyt yhtiöt saavat suorittaa edellämainittuja toimia ainoastaan Venäjän hallintoellinten luvalla, ja hallintoelimillä on vastaavasti oikeus halutessaan kieltää nämä toimet.

Määräyksen piiriin kuuluvat vastedes mm. ulkomailla toimivat Rosneft, Transneft, Zarubezhneft, InterRAO, RusGidro, RZhD ja Sovkomflot, puolustusalan yritykset, lukuisat yhteisyritykset sekä periaatteessa myös VTB- ja VBRR-pankit, toteaa Kommersant.

Salasana hukassa?