Twitter

Venäjän WTO-jäsenyyden myötä voimaan Suomen kannalta tärkeitä tullien alennuksia

Heti jäsenyyden astuttua voimaan eräiden paperituotteiden tuontitullit laskevat. Pääosa Suomen tärkeimpiä vientituotteita koskevista tuontitullien alennuksista tulee kuitenkin voimaan vasta muutaman vuoden siirtymäajan jälkeen, Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitos uutisoi Viikkokatsauksessaan.

Vaikka Venäjän tuontitullien keskimääräinen taso laskee vain muutamalla prosenttiyksiköllä, alenevat joidenkin Suomen kannalta tärkeiden tavaroiden tullit (esim. eräät paperi- ja kemianteollisuuden tuotteet) jopa kolmannekseen nykyisestä.

Venäjän vientitullien alennuksista Suomen kannalta keskeisimpiä ovat raakapuun vientitullit. Tähän saakka Venäjän tärkeimpien puulajien viennistä kantama tulli on ollut 25 % viennin arvosta, mutta vähintään 15 euroa kuutiometriltä. Jäsenyyden myötä koivun vientitulli laskee 7 prosenttiin. Havupuulle asetetaan vientikiintiöt, joiden puitteissa viedyn kuusen vientitulli laskee 13 prosenttiin ja männyn 15 prosenttiin. EU:lle määritellyt havupuukiintiöt ovat kaksin- tai kolminkertaiset viime vuoden tuontiin verrattuna, joten kiintiöt ja alennetut tullit kattavat koko tuontitarpeen.

Jäsenyyden myötä Venäjä on myös sitoutunut ennakoitavampiin ja läpinäkyvämpiin tullauskäytäntöihin. Tämä lisää kaupan sujuvuutta, sillä yksi tärkeimmistä suomalaisyritysten mainitsemista esteistä Venäjän-kaupassa on perinteisesti ollut tullauskäytäntöjen ongelmallisuus.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tuoreimmat 20

Salasana hukassa?