Twitter

Oppositiojohtajat valitaan internet-vaaleilla Venäjällä

  • chat

Venäläisille tarjoutuu nyt mahdollisuus valita oppositioliikkeille yhteinen johto äänestämällä. Opposition koordinaationeuvoston jäsenet valitaan Internetissä 20.-21. lokakuuta toteutettavalla äänestyksellä. Kuka tahansa koordinaationeuvoston jäsenyydestä kiinnostunut on maanantaista lähtien voinut ilmoittautua ehdokkaaksi äänestykseen tapahtuman kotisivuilla.

Päätös koordinaationeuvoston perustamisesta tehtiin ns. ”Miljoonien marssin” yhteydessä 12. kesäkuuta. Neuvoston tehtävänä on toimia protestiliikehdinnän yhteydessä hätäisesti kasatun järjestelykomitean jatkajana. Vaalien avulla koordinaationeuvostolle yritetään saada vahvempaa legitimiteettiä ja uskottavuutta.

– Meidän on purettava se norsunluutorni, jossa nämä itsensä johtajiksi nimenneet ”Venäjän poliittisen oppositioliikkeen voimat” istuvat. Heitä ei ole kukaan asemaansa valinnut ja he eivät kanna toiminnastaan mitään vastuuta, oppositioblogisti Aleksei Navalnyi kommentoi prosessia blogissaan.

Koordinaationeuvoston tehtäviin luetaan protestiliikkeen intressien edustaminen, mielenosoitusten järjestäminen, yhteisten vaatimusten työstäminen, sekä tarpeen vaatiessa myös neuvotteleminen vallan edustajien kanssa.

Ehdokkaaksi asettuminen vaatii 10 000 ruplan eli noin 250 euron kynnysrahan.

– Kynnysrahalla rahoitetaan vaaleja sekä eliminoidaan sekopäät ja provokaattorit, kertoo oppositiovaikuttaja Sergei Udaltsov sanomalehti Moskovskie Novostille.

Internet-äänestyksen toimivuus pyritään varmistamaan prosessissa, jossa jokainen äänestykseen osallistuva joutuu rekisteröitymään äänestäjäksi etukäteen. Tällä pyritään estämään haamuääniä ja muita väärinkäytöksiä. Vaalien legitimiteetti halutaan varmistaa tarpeellisella määrällä äänestäjiä. Äänestäjämäärätavoitteeksi on asetettu 50 000, mikä Venäjä kokoisessa maassa on tosin vain noin 0,05% kaikista äänioikeutetuista.

Ehdokkaiksi oli tiistai-iltapäivään ehtinyt rekisteröityä yhteensä viisi henkilöä, joukossa muun muassa Fedor Krasheninnikov sekä Boris Nemtsov. Myös muun muassa Aleksei Navalnyi sekä Sergei Udaltsov ovat ehtineen ilmoittaa olevansa kiinnostuneita ehdokkuudesta.

Internetvaalien sivut löytyvät osoitteesta: http://www.cvk2012.org/

Venäjällä järjestetään syksyllä myös toinen Internet-vaali. Syyskuun alussa käynnistyvässä vaalissa valitaan jäsenet Venäjän presidentin alaiseen ihmisoikeusneuvostoon.

Salasana hukassa?