Twitter

Lada vaihtaa kansallisuuttaan

  • chat

Autonvalmistaja-allianssi Renault-Nissan ja venäläinen valtionyhtiö Rostehnologii ovat päättäneet muodostaa uuden yhteisyrityksen, jonka hallintaan siirtyy pääomainvestointien myötä 74,5 prosentin osakepaketti AvtoVAZ:ista.Renault-Nissan tulee omistamaan osakepaketista enemmistön, eli 67,13 prosenttia. Tällä hetkellä Renault-Nissanin hallussa on 25% Ladoja valmistavasta AvtoVAZ:ista.

Sopimuksen mukaan Renault-Nissan investoi tulevien vuosien aikana AvtoVAZ:iin yhteensä 750 miljoonaa yhdysvaltain dollaria. Renault maksaa potista 300 miljoonaa ja Nissan 450 miljoonaa. Investoinnit toteutetaan vuoteen 2014 mennessä. Lopullinen sopimus aiotaan solmia loppuvuonna sen jälkeen kun asian kaikki juridiset aspektit on selvitetty.

AvtoVAZ:in taloudellinen tilanne ei viime vuosina ole ollut hohdokas. Vuonna 2008 yhtiö tuotti seitsemän miljardin ruplan tappiot ja seuraavana vuonna tappiota tuli jo 38 miljardia ruplaa, eli lähes miljardi euroa. Yhtiö joutui ottamaan toimintansa ylläpitämiseksi velkaa, jota se sai osakkeitaan vastaan. Vuonna 2009 AvtoVAZ:in osakkeita siirtyi Rostehnologin hallintaan ja tilanne yhtiössä alkoi muuttua. Yhtiötä aiemmin hallinnut SOK-ryhmä siirrettiin syrjään ja AvtoVAZ aloitti yhteistyön Renault-Nissanin kanssa. Vuonna 2010 yhtiön puhdas tuotto oli jo 2,5 miljardia ruplaa ja viime vuonna 3,1 miljardia. Yhtiötä vaivaavat kuitenkin edelleen velat, joita sillä on noin 46 miljardin ruplan edestä.

Ladan vaikeudet SOK-ryhmän hallinnon aikoihin on mielenkiintoinen tapaus sinänsä. Kertoo jotain, että myös tämä “pomppusilta” oli samaisen yhtiön toteuttama hanke. Sittemmin suuri osa yhtiön huippujohtajista on etsintäkuulutettu ja osa heistä on paennut Arabiemiraatteihin.

Lue myös:

Salasana hukassa?