Twitter

Venäläisvirkamiehet ovat vaarassa menettää edustusmersunsa

  • chat

Kuluneen viikon aikana Venäjän presidentti ja hallitus ovat ottaneet kantaa kansalaisten mieliä pitkään askarruttaneisiin kysymyksiin korkea-arvoisten virkamiesten tuloista ja virkaeduista.

Presidentti Dmitri Medvedev on muun muassa vaatinut, että virkamiesten tulisi tehdä selvitys tulojensa lisäksi myös menoistaan. Viime aikoinahan kansalaiset ovat närkästellen ihmetelleet sitä, miksi useiden virkamiesten elintaso on täysin toisissa sfääreissä heidän tulotasoonsa nähden. Virkamiesten tuloja on pyritty kontrolloimaan jo jonkin aikaa, mutta se ei ole tuntunut muuttaneen tilannetta. Nyt käyttöön ollaan ottamassa Medvedevin aloitteesta järeämpiä aseita.

Toinen virkamiesten kannalta ikävä uutinen tulee Pietarin varakuvernöörin tehtävistä talouskehitysministerin sijaiseksi siirtyneeltä Mihail Osejevskiltä. Mies on nimittäin keksinyt ehdottaa, että virkamiehet joutuisivat luopumaan länsimaisista virka-autoistaan, jotka useissa tapauksissa ovat olleet edustusluokkien kalleimpia malleja. Osejevski aikoo sanomalehti Vedomostin mukaan valmistella hallitukselle aloitteen, jonka myötä virkamiesten tulisikin tulevaisuudessa totutella istumaan Venäjällä valmistettujen virka-autojen penkeillä. Ainoastaan valtion korkeimmat virkamiehet olisivat edelleen oikeutettuja länsimerkkisiin virka-autoihin.

Aiemmin vastaavanlaisia vaatimuksia on esitetty kansalaisjärjestökentältä Aleksei Navalnyin taholta. Oikeudenmukainen Venäjä-puolueen kansanedustaja Gennadi Gudkov on puolestaan laskenut, että pelkästään vuosien 2007 – 2009 välisenä aikana venäläisille virkamiehille ostettiin valtion kassasta otetuin varoin virka-autoja yli 4,5 miljardin ruplan, eli noin 112 miljoonan euron edestä.

Virkamieskunnan keskuudessa suosituimpia malleja ovat Gudkovin mukaan olleet seiskasarjan Bemarit, Audi A8, Toyota Land Cruiser sekä Lexukset. Mikäli Osejevskin aloite menee läpi, virkamiehet joutunevat tulevaisuudessa tyytymään Venäjällä koottuihin Toyotoihin, Nissaneihin, Volkkareihin sekä Fordeihin.

Keksiikö joku ehdottaa seuraavaksi peräti joukkoliikennevälineitä?

Salasana hukassa?