Twitter

Pietarissa asuu yli 4000 suomalaista

  • chat

Autonomian viimeisinä vuosikymmeninä Pietarissa asui lähes 25 000 suomalaista. Suomalaisten asukasluvussa laskettuna Pietari olikin tuohon aikaan yksi suurimmista suomalaiskaupungeista.

Pietari työllisti suomalaisia muun muassa käsityöläisinä, palvelusväkenä ja nuohoojina. Tilanne on noista ajoista muuttunut, mutta yhä edelleen Pietarissa asuuu verrattain suuri, noin 4 000 asukkaan suomalaisdiaspora.

Pietari on kansainvälinen kaupunki ja siellä asuu lukuisa määrä erilaisia vähemmistökansallisuuksia edustavia ihmisiä. Verkkolehti the-village.ru on esitellytkaupungissa asuvia vähemmistöjä Kansalaisuuksien liiga -nimisessä artikkelisarjassaan. Perjantaina julkaisussa artikkelissa esittelyvuorossa olivat suomalaiset.

Pietarin nykyiset suomalaisasukkaat työskentelevät pääosin liike-elämän ja kulttuurin osa-alueilla. Yksi suurimmista suomalaisten työllistäjistä on Pietarin pääkonsulaatti, jonka viisumituotanto työllistää satakunta (pääosin nuorta) suomalaista. Pietarin suurimpiin suomalaistyöllistäjiin lukeutuvat myös YIT, Prisma ja Sokos, the-village.ru kirjoittaa artikkelissaan.

Suomalaisdiasporan henkinen keskus on Bolshaja Konjushennaja kadulla sijaitseva Suomi-talo, joka jo tsaarin aikana palveli Pietarissa asuvien ja työskentelevien suomalaisten tukikohtana. Nykyisin talosta ovat saaneet sijansa muun muassa suomalaisten kaupunkien, korkeakoulujen sekä suurimpien yritysten edustustot. Suomi-talossa toimii myös Pietarin suomalainen koulu sekä Suomen Pietarin instituutti.

Vuonna 1847 valmistunut Suomi-talo kävi vuosina 2009-2010 läpi perusteellisen saneerauksen ja avasi ovensa entistä ehompana toissavuonna. Suomi-talon naapurissa sijaitsee Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon Pyhän Marian kirkko. Pyhän Marian kirkossa Pietarissa on sunnuntaisin kaksi jumalanpalvelusta: aamupäivällä suomeksi ja iltapäivällä venäjäksi.

Neuvostoliiton aikana suomalaisista vodkaturisteista kulki kaupungilla toinen toistaan uskomattomampia legendoja, the-village.ru kirjoittaa. Johtuen suomalaisten vodkaturistien railakkaasta alkoholinkäytöstä, oli Leningradissa yleisesti vallitseva uskomus se, että Suomessa olisi voimassa kieltolaki. Osa legendoista on päätynyt jopa venäläiseen kirjallisuuteen, esimerkiksi Mihail Vellerin ja Sergei Dovlatovin teosten kautta.

Nykyään kaikki on toisin. The-village.ru huomauttaakin, että umpihumalaista suomalaista ei Pietarin kaduilta nykyään juurikaan tapaa.

Pietarin mielenkiintoinen suomalaiserikoisuus on Vasilin saarella sijaitseva HelsinkiBar –niminen baariravontola. Venäläisten omistajien HelsinkiBar on koristeltu Aki Kaurismäen elokuvien julisteilla ja suomenkielisillä opastekylteillä. Nälkäisimmille asiakkailleen baari tarjoaa myös suomalaishenkistä ruokaa.

Suomalaisuus näkyy myös esimerkiksi Fazerin kahviloissa, joita kaupungissa on yhteensä kolme. Kahviloista kaksi toimii ydinkeskustassa sijaitsevan valtavan Stockmann-tavaratalonyhteydessä.

Tunnen itse useita Pietarissa asuvia suomalaisia. Erääseen heistä tutustuin pari vuotta sitten Venäjän-kauppaan liittyvän seminaarin yhteydessä. Kyseinen nainen on asunut kaupungissa jo 1980-luvun puolivälistä ja avustanut menestyksekkäästi useiden suomalaisyritysten etabloitumisessa Venäjälle. Nainen kertoi, että tuntee elävänsä Pietarissa kuin kala vedessä. Paikallisen kulttuurin ja toimintatapojen tunteminen onkin ensiarvoisen tärkeää liikesuhteiden kehittämisen eteen tehtävässä työssä.

Yksi tunnetuimmista pietarinsuomalaisista lienee kuitenkin Pietarissa jo vuodesta 1995 asunut Sami Hyrskylahti, jota the-villagekin artikkeliinsa haastatteli. Sami muisteli julkaisulle alkuaikojen Pietarin-reissujansa:

Muistan, kuinka kauan sitten, kun rajat olivat vasta avautuneet, matkustimme suomalaisten turistien kanssa linja-autolla Helsingistä Pietariin. Joimme runsaasti. Osa kavereista ei edes mennyt Pietariin saakka, vaan jäi esikaupunkialueella sijaitsevaan hotelli Olginoon. Itse Pietari ei heitä varsinaisesti edes kiinnostanut. Muistan, kuinka eräällä tällaisella reissulla kävimme paluumatkalla noukkimassa porukkaa Olginosta. Eräs bussiin nousseista suomalaisista tuijotti paluumatkalla hämmentyneenä sormeaan, johon oli matkan aikana ilmestynyt vihkisormus. Hänellä ei ollut minkäänlaista muistikuvaa siitä, mitä reissulla oli tapahtunut. Nykyään kaikki on toisin.

Sami Hyrskylahti
Salasana hukassa?